Powered By Blogger

четвъртък, 1 октомври 2009 г.

Катино мезе

Катино мезе
Пече се свинско месо от бут на фурна (голямо парче, не нарязяно на късчета) намазано с мазнина и сол.
В тавата се налива вода и се пече до готовност на месото.
Месото се изважда и се паставя в съд с капак или се покрива с фолио, за да не изсъхне и ако ви е останала вода в тавата я връщате обратно във фурната, докато водата се изпари и тавичката покафенее на дъното от сока който месото е пускало по време на печенето. След това доливате отново вода и връщате отново във фурната докато "карамела" от дъното се разтвори и получите кафеникава течност в тавичката. След това в тиган с олио, запържвате няколко лъжици брашно и разреждате с кафявия бульон от тавичката (ако соса ви е доста гъст, можете да добавите от бульона от бланширането на гъбите или водичката от консервираните гъби или най-обикновена водичка). Овкусявате със сол, слагате 1 дафинов лист и пресно изцеден лимонов сок. Варите около 5 минутки, колкото да се свари брашното. Не правете соса много гъст, защото като изстине ще се желира. След като соса е сварен, сложете остатъка от лимона (от който сте изцедили сока) с коричката в соса да покисне вътре десеттина минути. Соса в същност е ресторантския Основен Печен Сос. Лимона е от мен, а аз му добавям и малко Вегета (става по-вкусен така).
После си нарязвате месото на кубчета. Подреждате на ивичка в средата на саханче (за в къщи в чиния) отгоре поставяте нарязани на филийки бланширани гъби (може и от косерва) и заливате с приготвения сос.
Ако е в саханче го похлупвате и слагате на котлона да заври, ако е в чиния - в микровълновата!
Гарнира се с резенчета лимон, магданоз и люто чушле.
Следващият път като правя, ще закача снимки.

П.П. Понякога го правя с пилешко месо или комбинация от пилешко и свинско, заради високия холестерол на мъжа ми и пак е много вкусно. Използвам обезкостени пилешки гърди без кожата, които след изпичането отново нарязвам на кубчета. Става и доста по-бързо с пилешкото.
Обичам да го правя за гости, защото всияко може да се приготви предварително, даже и дни преди това, и когато сте го сервираш - редиш в чинийте, затопляш и гарнираш.
А пресни гъби се бланшират така:
Слагате овкусена със сол и лимонтозу вода да заври. Пускате нарязаните гъбки вътре и варите няколко минутки, докато гъбките си променят цвета. Стават леко жълтеникави и леко прозрачни. Не знам как точно да го обясня.. Опитайте ги на вкус и сте разберете кога са готови!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Xaresva li Vi bloga?