БОЗА домашна
Бозата е типично за България и Балканския регион гъсто, слабо алкохолно питие с въз сладък или възкисел вкус. Приготвя се от различни брашна (ечемик, овес, царевица, пшеница), но най-качествена и най-вкусна е бозата от просено брашно.
Предлагам ви описание за приготвяне на боза в домашни условия. Рецептата е за 5 литра.
Необходими продукти
5 л вода
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава да не прегори ( бърка се по време на печенето). като изстине се разтваря в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Закваска за бозата
1-2 лъжици препечено брашно
1 чаша хладка вода
1 лъжица захар
Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко се разбърква.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар